Originea dovleceilor a fost multa vreme un subiect de controversa, existand teorii care leaga aceasta ruda a castravetilor de Asia Centrala, America sau chiar de Africa. Pana la urma, se pare ca paternitatea acestui aliment a fost "revendicata" si castigata de catre stravechile populatii preincase de pe teritorul Mexicului, civilizatii in care dovleceii ar fi fost folositi ca aliment, conform surselor arheologice de acum 7000 de ani. Dovleceii sunt foarte bogati in apa (aproximativ 95% din masa lor contine apa), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si potasiu. Pentru a ne face o idee asupra bogatiei lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca 300 de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu si jumatate din necesarul zilnic de magneziu. Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Ca atare, daca vreti sa beneficiati de efectele terapeutice ale dovleceilor, asigurati-va ca au coaja sanatoasa si spalati-i bine inainte de preparare, dar NU ii decojiti. Cateva afectiuni care pot fi prevenite si tratate cu ajutorul dovleceilor Miopie, cataracta, boli oculare in general - aportul de vitamina A si de luteina adus de catre dovlecei este foarte important pentru mentinerea sanatatii ochiului. Sunt recomandati cu precadere persoanelor de varsta a treia, pe care le protejeaza de afectiunile oculare specifice. Supragreutate - mancarica de dovlecei preparata prin fierbere si bine condimentata este ideala pentru vara si pentru cei care vor sa slabeasca. Este usoara, foarte digerabila si tine neasteptat de bine de foame. Contine fibre alimentare, potasiu si foarte putine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeti au mai putin 15 calorii), fiind un adevarat antidot pentru kilogramele in plus. Cancer - un studiu facut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecti cu varste de peste 66 de ani hraniti cu o alimentatie preponderent vegetariana, bogata in vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit ca incidenta diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusa decat la grupele martor, care au avut o alimentatie obisnuita. Scleroza multipla - studii facute asupra populatiilor din America Centrala, unde aceasta leguma face parte din alimentatia zilnica, au aratat ca in aceste zone scleroza multipla este practic necunoscuta. Se pare ca flavonoidele, vitamina B9 si alte substante active din coaja dovlecelului protejeaza teaca de mielina de distructie.
Comentarii