Din punct de vedere stiintific, este greu de masurat savoarea un fruct. Totusi, este o opinie general acceptata, aceea ca mancarea bio este mai gustoasa. Oricine poate experimenta si afla adevarul. Testele facute de catre degustatorii profesionisti au relevat aspecte superioare ale alimentelor bio, in ceea ce priveste aspectul, gustul si textura. Un argument in plus sunt testele facute pe cobai, care au relevat faptul ca acestia aleg intotdeauna bio, atunci cand au la dispozitie si alternativa conventionala. Legumele si fructele bio au un miros si gust mai bun, pentru simplul motiv ca ele contin o cantitate mai mica de apa, iar elementele care le conditioneaza gustul sunt prezente in procente mai mari. Tot datorita continutului scazut de apa, este imbunatatita si textura, dar un rol important il ocupa si calitatea solului, microclimatul, macroclimatul (vantul, temperatura, lumina, umiditatea) si momentul recoltarii, care este determinat de gradul de maturitate. Acest ultim factor, gradul de maturitate, este fundamental. In productia ecologica care vizeaza calitatea si mai putin cantitatea, se tinde spre a se astepta momentul potrivit pentru recoltare. Este lesne de intuit ca o tomata culeasa la maturitate va fi mai gustoasa decat una coapta intr-un climat controlat. Si in cazul produselor animaliere bio, situatia este asemanatoare. Carnea animalelor crescute cu hormoni si antibiotice are o cantitate mai mare de apa si de grasime, dar este, in aceeasi masura, si fara gust. Acesta este doar un alt motiv pentru care trebuie sa alegem alimentatia ecologica: produsele bio sunt singurele care au un gust adevarat! Sursa: Cristina Raffa - "Bio, amore e fantasia"
Comentarii