Pentru a-si recapata vitalitatea si a-si intari sistemul imunitar, grecii si romanii consumau adesea orz. Aceasta cereala este printre primele cereale cultivate in urma cu 4000 de ani, fiind intalnita in Egipt si India.
In China, este considerata una dintre cele cinci plante sfinte, fiind folosita atat ca aliment, cat si ca baza pentru medicamente naturiste. In ultima perioada, orzul este consumat tot mai des sub forma de suc, care pastreaza nealterate proprietatile plantei.
Orzul este o cereala complexa, continand, printre altele, de peste 250 de ori mai multa vitamina A decat laptuca; de 25 de ori mai mult potasiu decat bananele; de 11 ori mai mult calciu decat laptele; de 11 ori mai mult fier decat telina; de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele; de 10 ori mai multa vitamina B decat spanacul.
Fibrele solubile continute de orz - numite beta-glucan - sunt deosebit de importante pentru organism. Consumul zilnic a minim 3 g de fibre solubile din orz poate reduce colesterolul rau cu pana la 10%.
Biomania.ro va recomanda Bautura vegetala bio din orz (cunoscuta si ca Lapte vegetal din orz), o bautura 100% vegetala, bogata in saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier), ce reprezinta o sursa de energie si sanatate si poate fi consumata fie atat alaturi de cereale la micul dejun, fie alaturi de o gustare in pauza de masa.