Kamutul este o cereala antica, stramos al graului dur, si provine din regiunile fertile ale Egiptului. Legenda spune ca primele boabe de kamut au fost gasite intr-un mormant egiptean. In realitate, un aviator, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a primit boabele de kamut de la un cunoscut si le-a trimis tatalui sau care locuia intr-o zona montana, pentru a le cultiva.
Kamutul este superior graului din punct de vedere nutritional. Datorita continutului scazut de gluten, kamutul este apreciat si de persoanele cu intoleranta la gluten. Are un continut mare de acizi grasi esentiali, vitamina E, fosfor, magneziu, zinc, cupru , carbohidrati complexi si este mult mai bogat in fibra decat graul. De aceea este considerat o foarte energizanta cereala. Comparativ cu graul, kamut are un bob dublu ca marime, si implicit, mai putine fibre, de aceea depinde de nevoile fiecaruia in ceea ce priveste aportul de fibre in dieta si ce forma de cereale alegem sa consumam. Are o aroma untoasa si gust dulceag.
Kamut este o cereala foarte bogata in proteine si vitamine, continand cu pana la 30% mai multe decat graul, concret contine 17 % proteine, 2,7% lipide si 18% minerale. Ratia de aminoacizi este la fel ca cea intalnita in grau si de aceea poate fi consumat alaturi de legume si alimente bogate in lisina, pentru un mai bun aport de aminoacizi. Kamutul nu se afla pe lista producatorilor industriali, deci nu a fost alterat de procesele agricole moderne, de aceea isi pastreaza acelasi gust, aceeasi aroma si valoare nutritionala ca in vremurile trecute.
Continutul de acizi grasi fac ca aceasta cereala nou introdusa in alimentatia noastra sa fie o sursa ridicata de energie si de asemenea, de vitamina E, tiamina, riboflavina, fosfor, magneziu, zinc, acid pantotenic, cupru si carbohidrati. Toate aceste calitati fac din kamut o cereala foarte sanatoasa si o baza de mancare inedita.
Retetele care se pot realiza cu kamut sunt dintre cele mai variate, de la paste si pizza, la paine, torturi, prajituri. Una din valoroasele proprietati de apreciat ale acestei cereale este ca e foarte prietenoasa cu sistemul digestiv si multe persoane care sufera de balonare, indigestie sau mancarimi (provocate de alergia la gluten) pot regasi in kamut o alternativa excelenta la grau sau alte cereale. Important de retinut este faptul ca nu contine fructoza! Bogat in vitaminele B necesare eliberarii de energie in organism, bogat de asemenea in fier si acid folic necesar formarii celulelor rosii din sange, kamut este o cereala incredibila. Contine semnificativ mai mult seleniu si vitamina E decat graul si cu 65% mai multi aminoacizi. Cultivarea kamutului se face exclusiv prin metode ecologice, conform celor mai inalte standarde de calitate, fara contaminarea cu organisme modificate genetic. Kamutul este bogat in seleniu, care contribuie la intarirea si mentinerea sistemului imunitar.
Laptele vegetal bio din kamut este un nou produs bio prezent in magazinul online biomania.ro, si intregeste gama de lapte vegetal bio din cereale. 15 sortimente, toate sanatoase, va asteapta acum pe www.biomania.ro. Trebuie doar sa le testati si sa decideti care sunt preferatele voastre.
Lapte vegetal bio din orez, orez cu migdale, cu nuca de cocos, cu alune, cu quinoa si ciocolata, cu vanilie, lapte vegetal bio din orz, mei, spelta, ovaz, migdale, porumb, soia, soia cu ciocolata, produse fara zahar, fara lactoza si fara colesterol, sunt perfecte pentru a fi savurate alaturi de cereale la micul dejun, pentru a desavarsi gustul cafelei, sau simple, pentru o portie de energie.