Ce este Miso:
Miso este o mâncare tipică din bucătăria tradițională japoneză cu o consistență cremoasă, derivată din fermentarea boabelor de soia fierte în apă și amestecate cu o cereală (orez sau orz în general), cu adaos koji (o ciupercă japoneză) și sare de mare.
Koji este o cultura de fermentare (Aspergillus oryzae) folosita pentru prepararea alimentelor fermentate, cele traditionale fiind sosul de soia, miso, mirin si sake, pe orez fiert si / sau boabe de soia.
Fermentarea miso-ului are loc în butoaie de lemn timp de aproximativ 18 luni, uneori chiar 24, acest proces creează un produs bogat în enzime și substanțe nutritive. Procesul cu care se obține pasta de miso este lung și complex, poate dura până la 24 de luni, dar, desigur, producția industrială a scurtat-o.
Conform dietei macrobiotice, miso consumat înainte de mese, favorizează digestia și asimilarea tuturor substanțelor nutritive, se consumă în supă, se adaugă o linguriță la sfârșitul gătitului, se diluează in apa/supa și apoi se consumă.
Tipuri de miso
Există multe tipuri de miso, a căror aromă variază în funcție de compoziție, timpul de întărire, tipul de ingrediente utilizate. În general, ceea ce obțineți este o pastă foarte sărată, care va fi diluata cu apă sau alte ingrediente pentru a se alătura rețetelor.
Miso este un condiment folosit în gătit în principal în locul asa-numitului „cub de supa” pentru prepararea supelor, cremelor sau pentru a crea garnituri.
Unul dintre preparatele tradiționale ale bucătăriei japoneze este celebra supă miso, un fel de mâncare care se consuma
zilnic, de obicei înainte de mese pentru a permite enzimelor prezente să înceapă digestia.
Există diferite tipuri de miso, cele mai frecvente fiind alb (shiromiso) și roșu (akamiso), cu toate acestea, cel mai frecvent este cel inchis la culoare. După cum s-a menționat deja, miso derivă în mod tradițional din fermentarea boabelor de soia, dar poate fi preparat și din alte ingrediente, cum ar fi orz, orez, hrișcă, mei, secară și grâu. Sfatul este să alegeți miso bio/organic și neaparat nepasteurizat, deoarece temperatura ridicată a pasteurizării face lactobacilii și enzimele inactive.
Vi se poate părea ciudat, dar miso-ul, în ciuda gustului său sărat, poate fi un ingredient secret în prepararea unor deserturi delicioase. Pentru acest tip de feluri de mâncare, miso-ul alb este preferat deoarece are o aromă mai delicată.
In funcție de tipul de cereale utilizate și de fermentație, miso are proprietăți diferite:
- Miso-ul de orz este cea mai ușoară, mai clară și mai dulce aromă, potrivită pentru toate anotimpurile;
- Miso-ul din orez are o aromă mai puternică și mai sărată, potrivit mai ales pentru perioada de iarnă;
- Hatcho miso conține o cantitate mai mică de sare și mai multe proteine și se prepară cu un condiment
sub presiune puternică. Această variantă este potrivita mai ales iarna.
Beneficii ale consumului de miso:
Acest condiment joacă un rol important în alimentatie datorită diferitelor componente nutriționale din care este compus. Este bogat în vitamine, săruri minerale (în special calciu, sodiu și magneziu), oligoelemente ușor asimilabile și proteine, dar mai ales în enzime capabile să întărească flora intestinală. Nu conține colesterol sau ingrediente de origine animală, ceea ce îl face un aliment potrivit și pentru dieta vegetarienilor și veganilor. În sfârșit, un alt lucru important, miso are o puternică putere alcalinizantă in corp.
Miso, datorită fermentării sale, prin enzime, menține mediul intestinal curat prin susținerea florei bacteriene, elimină sursele de aciditate și facilitează asimilarea sărurilor minerale și a vitaminelor prezente în legumele care alcătuiesc de obicei supa.
În Japonia este vedeta bucătăriei, iar supa care se face cu ea se consumă literalmente în fiecare zi. Dar miso-ul este mult mai mult decât un ingredient cu care se face un sos gustos: aroma sa foarte puternică, distinctivă, sărată si este excelentă dacă este folosită pentru a condimenta alte feluri de mâncare. Supe, sosuri, sosuri, marinate, patéuri. Cu un miso bun puteți obține mâncăruri speciale, care vin din bucătăria japoneză, dar se combina foarte bine si cu arome din lumea intreaga.
Recomandari privind utilizarea miso in preparate:
Miso este o pastă destul de solidă care, trebuie mai întâi dizolvată într-un pic de lichid și apoi adăugată în preparate. Vă recomandăm să utilizați 1 linguriță de miso sau 2 (dacă masa este pentru mai mult de două persoane) într-o ceașcă de apă caldă și să o adăugați numai după gătit, deoarece pierde unele proprietăți benefice la temperaturi ridicate.
Deoarece pasta de miso este nepasteurizata, evitati fierberea produsului, pentru a pastra bacteriile sanatoase.
Nu mai puneti sare in preparatele ce contin miso. Continutul ridicat de sare din miso asigura buna desfasurare a procesului de fermentatie, pentru a se obtine un produs cu o nutritie optima si nealterat. Acesta variaza intre 5% (la sortimentele mai usoare) si 12% (pentru variantele concentrate, mai intunecate la culoare, cum este cel de orz).
Datorită proprietăților sale, miso-ul este utilizat în multe tipuri de rețete, pentru faimoasa supă de miso, inclusiv unele tipuri de ramen, udon, nabe și imoni: în aceste feluri de mâncare termenul „miso” este folosit ca prefix la numele lor, de exemplu, miso-udon.
Desi Miso are un gust puternic și sărat, acest lucru nu ar trebui să vă sperie, deoarece, fiind un condiment, ar trebui să fie utilizat în doze mici și, în același timp, să limiteze sau chiar să elimine utilizarea sării în preparatele în care este folosit. Gustul și mirosul pot varia ușor în funcție de condimente și compoziție. Miso este perfect pentru aromatizarea supelor și sosurilor de tot felul. Încercați să-l adăugați la crema de legume, acesta va da un plus de aromă cu note ușoare afumate preparatului. De asemenea, este excelent în sosuri, de exemplu, amestecând ½ linguriță de miso cu 2 linguri de tahini (crema de susan) și 4 linguri de apă fierbinte, veți obține un sos de miso potrivit pentru asezonarea legumelor, cerealelor și a pastelor.
Poate fi folosit pentru marinate, de exemplu în Japonia este folosit în mod tradițional pentru marinarea peștelui, deoarece îl face mai gustos și mai moale. Miso poate fi încercat în supele pregatite in sezonul rece, se potrivește foarte bine cu laptele de cocos care contrastează aroma puternică a miso-ului și cu alte legumele precum cartofi, morcovi, sfeclă roșie, spanac și leguminoase.
În Japonia este folosit și pentru condimentarea preparatelor pe baza de tăiței (noodles) cu legumele, dar nimic nu ne împiedică să îl folosim pentru a condimenta o farfurie de spaghete sau cuscus cu legume. Este mai bine să dizolvați miso-ul în oțet sau suc de lămâie.
RETETA SUPA MISO
Ingrediente:
- 70 g de miso de orez sau miso de orz La Finestra Sul Cielo
- 1-2 lingurițe de alge marine Wakame uscate
- 150 g de tofu natural
- țelină
- morcov
- ceapă
Mod de pregatire:
1) Mai întâi curățați legumele, tăiați-le într-o oală mare și adăugați apă, apoi gătiți bulionul timp de aproximativ 20-30 de minute (NU ADAUGAȚI SARE, miso-ul este foarte gustos!)
2) Între timp, înmuiați algele uscate. Când bulionul este gata, scurgeți legumele și adăugați-le împreună cu tofu, apoi gătiți încă 15 minute pentru a permite ca toate ingredientele să se aromeze bine.
3) Amestecați miso-ul într-un castron mic cu puțin bulion fierbinte, scoateți oala de pe foc și adăugați amestecul de miso. Apoi serviți cu câteva fire de arpagic proaspăt.
SFAT: Această versiune a supei este destul de ușoară, dacă doriți să încercați cea mai consistentă și bogată, tăiați toate legumele, folosind ceapă verde sau praz proaspăt în loc de ceapă, tocați într-o tigaie și adăugați apă, apoi continuați așa cum este descris de mai sus. Versiunea originală nu are țelină și dovlecei, dar cu daikon și ghimbir, dacă le aveți acasă sau doriți să încercați diferența, adăugați-le la restul legumelor.
RETETA NOODLES CU MISO
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 550 mililitri de apă
- o bucată de 5 cm de algă Kombu
- 150 de grame de Tofu
- 100 de grame de morcovi
- 1 praz
- ghimbir pudra, dupa gust
- 4 lingurițe de miso de orez sau miso de orz
- 100 de grame de noodles (tăiței de orez, hrisca)
Mod de preparare:
Tăiați legumele și algele și lăsați-le să fiarbă în apă la foc mic până se înmoaie. Adăugați tofu-ul tăiat cubulețe și gătiți încă 10 minute, opriți focul și apoi adăugați miso-ul diluat anterior în puțină apă caldă.
Amestecăm incet, adăugăm noodles, acoperim și lăsăm să se odihnească 5 minute. La final se presară cu un pic de ghimbir proaspăt ras și supa este gata.
Atentionare! Nu este recomandat să consumati miso dacă urmați o dietă săracă în sodiu sau dacă aveți probleme cu hipertensiunea arterială.