Intolerantele si alergiile alimentare

Intolerantele si alergiile alimentare

24.02.2021 22:34

Înainte de a vorbi despre intoleranțele alimentare, daca luam în considerare și creșterea difuziei acestora in ultima vreme,  este util să vedem mai întâi, diferența care există intre alergie si intoleranta alimentara.

Alergia alimentară este astăzi o problemă gravă care afectează un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume.

Alergiile alimentare sunt o cauză majoră și un factor care contribuie la îmbolnăvire, în special în așa-numita lume dezvoltată. Această problemă a crescut foarte mult în ultima jumătate de secol, datorită utilizării pe scară largă a pesticidelor, îngrășămintelor, antibioticelor, aditivilor alimentari, coloranților alimentari, conservanților alimentari, modificării genetice a alimentelor și tratamentului cu radiații al alimentelor pentru a fi conservate.

ALERGIA ȘI INTOLERANȚA alimentara care este diferenta

ALERGIA este o reactie anormala a organismului la substante particulare numite alergeni.

Alergia este definită ca o reacție anormală a organismului la o substanță obișnuită inofensivă. Persoana alergică care intră în contact cu alergenul manifestă o reacție imună anormală: sistemul imunitar produce cantități mari de imunoglobuline de tip E (numite IgE).

După contactul dintre anticorp și alergen, se eliberează o substanță, histamina, care este principala cauză a simptomelor tipice ale alergiilor alimentare. Simptomele pot apărea imediat după administrarea alimentelor dăunătoare sau după contactul cu alergenul (de exemplu polen).

Diagnosticul este posibil prin efectuarea testelor de laborator (test Rast, test Prist, test Prick) care vor stabili o listă precisă a alimentelor sau substanțelor care provoacă alergie. Diagnosticul, tratamentul și orice dietă terapeutică pot fi formulate numai de către medicul alergolog.

INTOLERANŢA este o hipersensibilitate la o substanta sau la alimente.

Definiția intoleranței este: „tendința de a dezvolta hipersensibilitate față de o anumită substanță sau aliment”. Este o reacție imunologică care nu este mediată de IgE și urmărește alte mecanisme biochimice decât cele ale alergiilor prin producerea de anticorpi neidentificabili care scapă de testele standard. Simptomele nu sunt imediate, adesea nu se pot referi la substanța luată, sunt caracterizate printr-o reacție lentă, inițial o tulburare ușoară care poate persista în timp fără a cunoaște motivul.

În unele cazuri, intoleranța poate fi latentă în timpul copilăriei și adolescenței și se poate manifesta la maturitate. Există teste neconvenționale care vă permit să identificați intoleranțele față de anumite alimente (test citotoxic, test Dria, test Vega). Este posibil să se vindece intoleranța prin diete de eliminare.

Este absolut necesar să urmați sfatul unui medic alergolog.

Dacă tratăm aceste boli alergice prin eliminarea cauzei alergiei, atunci simptomele dispar și rămân departe, atât timp cât evităm agentul ofensator.

La Finestra Sul Cielo si ViviBio  acordă o atenție deosebită celor care acuză tulburări legate de intoleranțe alimentare, care pot fi rezumate ca o reacție a organismului la un aliment care nu se potrivește metabolismului.
Alimentele care se consumă mult timp și în cantități mari, creează o acumulare de substanțe nedorite care dau naștere la diferite afecțiuni.
Organul implicat în acest proces este în primul rând intestinul, care recunoaște unele alimente ca fiind „toxice”, implică sistemul imunitar și declanșează reacții inflamatorii.
Cele mai frecvente și răspândite intoleranțe sunt cele la lapte, gluten și drojdie.

INTOLERANȚELE ALIMENTARE
LAPTELE ȘI LACTOZA

Lactoza este zahărul din lapte. Este o dizaharidă: după ingestie, este hidrolizată în intestin, prin enzima lactază, care o împarte în două zaharuri simple (glucoza și galactoza) care traversează peretele intestinal și intră în circulație. Această enzimă, prezentă din abundență în intestinele sugarilor, scade odată cu creșterea, ceea ce face dificilă asimilarea acestui zahăr și provoacă numeroase tulburări: de la cele intestinale, la durerile de cap, de la eczeme la învățarea slabă până la dezvoltarea unei forme de intoleranță la lactoză și apoi la lapte. 
O altă intoleranță se referă la proteinele din laptele de vacă, în special betalactoglobulinele, lactalbumina și cazeina.
În toate produsele marca La Finestra sul Cielo nu veți găsi, ca ingredient: lapte, zer, proteine ​​din lapte, unt, iaurt, lapte praf etc. Prin urmare, este posibil să consumați orice produs La Finestra sul Cielo fără probleme, de la biscuiți la toate produsele de patiserie dulci și sărate.

Alternative in cazul alergiei la lapte: Bauturile vegetale 

La Biomania propunem băuturi din cereale, soia, migdale sau cocos ca alternativă la consumul de lapte de vacă. Acestea pot fi pe bază de orez, ovăz, Kamut®, soia, mei, quinoa, spelta, orz. Sunt: 100% vegetale, cu 0% lactoză, 0% colesterol, fără adaos de zahăr și produse cu materii prime din agricultura ecologică. Pot fi folosite ca înlocuitor al laptelui de vacă în toate preparatele.
Pentru cei mai pretentiosi, cu siguranță merită încercată băutura de orez cu cacao cu calciu, dar recomandăm și variantele cu calciu, migdale sau alune.

GRÂUL ȘI GLUTENUL

Intoleranța la gluten, o proteină ce se gaseste în unele cereale, este strâns legată de boala celiacă și se referă în special la absorbția slabă a acestei proteine. Este important să explicăm și să distingem cele două tipuri de intoleranță. Intoleranța la gluten, o proteină găsită în unele cereale, este strâns legată de boala celiacă și se referă în special la absorbția slabă a acestei proteine. Intoleranța se numește boală celiacă.

Alimentele destinate celiacilor sunt marcate Fara Gluten, ceea ce garantează că produsul nu a fost contaminat de grâu. Cerealele care conțin gluten sunt: ​​grâu, spelta, Kamut, orz, secară și ovăz.

Intoleranța la grâu, pe de altă parte, se referă la dificultatea de absorbție a grâului. Simptomele pot fi variate și diferite și pot afecta orice organ, aparat sau sistem. Acest tip de intoleranță nu este recunoscut ca o boală reală, totuși există teste clinice pentru a afla dacă sunteți intolerant. Mulți oameni care nu tolerează grâul pot consuma, în schimb spelta și Kamut, două cereale care îl pot înlocui în pregătirea oricărei rețete.

Pentru celiaci recomandarea este de a folosi fainuri alternative fara gluten. Exista o mare varietate de fainuri fara gluten,  de hrisca, de orez, de mei, de cocos, de migdale, naut, quinoa. 

DROJDIA

Drojdia este o substanță compusă din microorganisme (ciuperci microscopice unicelulare) capabile să provoace, cu enzimele produse de acestea, o fermentație.

Drojdiile sunt formate din ciuperci aparținând diferitelor specii; cele mai răspândite sunt zaharomicetele care operează fermentarea mustului de struguri (vin), a orzului (berii) și a dospirii pâinii. Există diferite tipuri de substanțe utilizate pentru dospire: drojdie de bere, pulberi de dospire, dospire cu aluat. Cea mai răspândită intoleranță se referă la drojdia de bere, datorită fenomenului de fermentație.

Verificați întotdeauna ingredientele tuturor produselor pe care le cumpărați dacă aveți alergie.

Descoperiti gamele noastre de produse alternative in cazul alergiei la gluten, la lapte, la drojdie:

Fara Gluten

1. Lapte vegetal fara gluten

2. Paste din orez fara gluten

3. Fainuri fara gluten


Fara Lapte

Biscuiti fara lapte 


Fara Drojdie

Biscuiti fara drojdie

Designed by rawpixel.com / Freepik

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Nicoleta de la Biomania
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii