Idei de mic dejun sănătos, cu puține calorii și foarte sățios - de ce să nu sari peste masa de dimineață
Imaginează-ți corpul ca pe o mașină complexă care are nevoie de combustibil și de întreținere pentru a putea funcționa corect. Din această perspectivă, micul dejun este considerat cea mai importantă sursă de revigorare a organismului, pentru a putea face față provocărilor de peste zi. Practic, odată cu el, ai putea spune că îți încarci bateriile. În acest context, nu degeaba nutriționiștii îl consideră cea mai importantă masă a zilei.
Ce înseamnă, însă, un mic dejun sănătos, cu puține calorii și, totuși, sățios? De ce poți sări peste oricare altă masă, dar nu peste el? Sunt întrebări ale căror răspunsuri te invităm să le descoperi în cele ce urmează. Totodată, îți venim în ajutor și cu unele idei de mic dejun sănătos pe care să îl prepari ușor și rapid.
Idei de mic dejun sănătos și consistent
Dacă vrei un mic dejun sănătos, cu puține calorii, un conținut scăzut de zahăr și sare, nu înseamnă că nu mai poți savura gustul delicios al dulciurilor sau al cafelei cu lapte. Dimpotrivă, chiar și atunci când ai intoleranță la lactoză, gluten, te confrunți cu anumite alergii alimentare ori preferi o dietă vegană, vegetariană sau dacă ții post, micul dejun poate fi o încântare. Reține că, indiferent ce alegi, este foarte important să te orientezi către produse bio, organice, care sunt certificate, ca să ai siguranța că ingredientele sunt naturale și de cea mai bună calitate, și să citești cu atenție etichetele. Și pentru că ai la dispoziție o mulțime de variante de meniuri, iată care sunt recomandările noastre pentru un început de zi perfect.
Porridge bio cu fructe roșii și lapte de migdale
Un mic dejun bio, cu puține calorii și bogat în fibre, este întotdeauna binevenit, așa că poți prepara un porridge din fulgi de ovăz și de cocos, migdale, fructe roșii (zmeură, afine, mure, căpșune) și lapte de migdale. În acest sens, poți alege două produse bio, fără zahăr adăugat, și realizate din ingrediente 100% naturale:
-
- Porridge bio cu fructe rosii (vegan) 400 g, cu un conținut bogat de fibre (10,5 g/100 g de produs), îți oferă energia de care ai nevoie pentru întreaga zi. Totodată, este o sursă foarte bună de proteine.
-
- Bautura bio de migdale neindulcita Isola Bio 1L, de origine 100% vegetală, fără gluten, fără lactoză și cu un conținut scăzut de sare
Musli bio cu lapte de cocos
O altă variantă de mic dejun sănătos, cu puține calorii, dar care este suficient de sățios, încât să poți rezista până la masa de prânz, poate fi un musli bio cu lapte de cocos. Îl prepari în doar cinci minute din următoarele ingrediente:
-
- Musli bio cu fructe rosii (produs vegan) 375 g, o combinație irezistibilă de cereale (ovăz, porumb, speltă), stafide, curmale, caise și fructe de pădure (zmeură, mure, afine), ingrediente ecologice cu o valoare nutritivă mare;
-
- Bautura bio din nuca de cocos Supreme Isola Bio 1L (fara gluten), 100% vegetală, care îmbină apa de cocos și laptele de cocos pentru o experiență unică a gustului, fără zahăr adăugat, cu un conținut scăzut de sare.
Prăjitură de casă și un suc de fructe
Dacă vrei să-ți începi ziua cu un dulce preparat în casă și să savurezi un suc proaspăt de fructe, asigurându-te că micul tău dejun e sănătos și sățios, atunci poți face o alegere smart. De pildă, cu un pachet pentru prajituri bio, poți prepara o prăjitură delicioasă, din făină bio de orez, fără gluten, care conține toate elemente nutritive necesare unei diete echilibrate: sirop bio de agave, vegan, băutură bio din soia Isola Bio, fără gluten și fără lactoză, și praf de copt bio fără gluten, vegan.
Cum diminețile tale este bine să înceapă cu fructe proaspete, ca să ai energie pe tot parcursul zilei, pune alături de prăjitura făcută în casă și Bautura bio premium de portocale, morcovi si lamaie Isola Bio, porția ta de sănătate într-un pahar de suc obținut din ingrediente bio.
Tartine gustoase și lapte vegetal de orez brun
Începe-ți ziua cu un mic dejun preparat în mai puțin de cinci minute. Nu îți trebuie decât câteva felii de pâine tartinabile și un borcan de dulceață sau de gem bio, îndulcit cu pulpă de mere sau cu suc de struguri. Gustul autentic al fructelor de pădure, al coacăzelor roșii ori al smochinelor provenite din agricultura ecologică te va încânta. Poți alege și sortimente care nu conțin pectină.
Descoperă ofertele noastre de DULCETURI SI GEMURI BIO, fără zahar adaugat, indulcite cu pulpa de mere.
Pentru un plus de fibre, completează micul dejun cu o băutură bio, organică, 100% vegetală, din orez integral, fără gluten, fără lactoza in mod natural.
Descoperă gustul irezistibil al Bauturii bio din orez brun (integral) 1L Isola Bio (fara gluten).
Ce înseamnă un mic dejun sănătos
Un mic dejun sănătos te ajută să te încarci cu energia de care ai nevoie ca să faci față tuturor provocărilor de peste zi. Dar ce înseamnă, el, de fapt? Ce ar trebui să conțină, ca să aibă, într-adevăr, efectele dorite? Experții de la Mayo Clinic au identificat câteva categorii de alimente care nu ar trebui să lipsească de la micul dejun:
-
- cerealele - sunt unele dintre cele mai eficiente surse de fibre și carbohidrați, foarte importante pentru buna funcționare a sistemului digestiv; recomandarea este să alegi cereale care au 3-5 g de fibre/porție și nu mai mult de 160 de calorii/porție;
-
- alimente care conțin proteine - ouă, carne slabă, nuci
-
- produse lactate - cu un conținut scăzut de grăsimi, fără adaos de zahăr; dacă ai intoleranță la lactoză, o alternativă la laptele de origine naturală este cel vegetal, din cereale (orez, mei, ovăz, speltă), pseudocereale (hrișca), soia, nuci de cocos, caju, migdale, orez;
-
- fructe și legume - pentru a-ți asigura necesarul de vitamine, minerale și fier.
Toate aceste grupe de alimente sunt surse excelente de carbohidrați complecși, fibre, proteine, vitamine, calciu. Totodată, este bine să citești cu atenție etichetele produselor, ca să te asiguri că au un conținut scăzut de grăsimi, nu au zahăr adăugat și au la bază ingrediente bio, ecologice, organice, fiind certificate ca atare. Recomandarea este ca, dintre cele patru grupe de alimente de bază care definesc un mic dejun sănătos, să combini la o masă măcar trei dintre ele.
De ce este important să nu sari peste micul dejun
Organismul este ca o mașinărie complexă, care nu poate funcționa dacă nu este alimentată și întreținută corect. Felul în care te hrănești și stilul de viață pe care îl adopți sunt esențiale pentru ca acest mecanism să reziste în timp. Dintre toate cele trei mese pe care este recomandat să le ai de-a lungul unei zile, micul dejun este considerat cel mai important. Potrivit WebMD, el acționează precum un starter pentru metabolism și este bine să nu sari peste el, indiferent de timpul pe care îl ai la dispoziție. Iată de ce:
-
- te menții într-o formă fizică bună - în mod normal, dimineața, nivelul zahărului din sânge este scăzut și organismul are nevoie de el, pentru o bună funcționare a sistemului locomotor și a creierului; este practic, combustibilul de care corpul tău are nevoie; dacă micul dejun este consistent, nu vei mai avea tentația de a consuma alimente în exces pe parcursul zilei, ca să suplinești amețelile sau durerile de cap, de exemplu; astfel, te vei putea menține în formă mai ușor;
-
- îți oferă energia de care ai nevoie - un mic dejun echilibrat îți asigură necesarul de vitamine, minerale, fibre și proteine, dându-ți energie până la prânz;
-
- îți asigură o stare de sănătate mai bună, pe termen lung - potrivit WebMD, există numeroase studii care au demonstrat că există o legătură directă între micul dejun zilnic și o creștere a capacității de memorare, un nivel al colesterolului mai scăzut, diminuarea riscului de a dezvolta diabet ori boli cardiovasculare, creșterea puterii de concentrare.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și este esențial să găsești o formulă echilibrată de a combina diverse grupe de alimente sănătoase, cu un conținut scăzut de zahăr și grăsimi și care să-ți asigure, în schimb, necesarul de vitamine, proteine, fibre, carbohidrați și proteine. Reține, însă, că dincolo de a te hrăni corect, este esențial să faci mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, să te hidratezi și să te odihnești cel puțin 7 ore pe noapte. Nu uita nici de controalele medicale de rutină.
Sursa foto: Biomania, Shutterstock