Cous cous-ul este o piatră de temelie a dietei multor populații africane, în special din nord.
Utilizarea sa s-a răspândit apoi și în alte țări mediteraneene. Se compune din boabe cu un diametru de aproximativ un milimetru, care se prepara prin inmuiere în vase speciale de teracotă suprapuse, numite perne.
În mod tradițional, cuscusul a fost preparat din grâu dur, astăzi este obținut și din alte tipuri de cereale, orez.
Rețetele tipice ale țărilor de pe coasta Mării Mediterane îi amesteca cu carne tocată.
Cum se prepară?
Puneți cuscusul într-un castron și condimentați-l cu o lingură de ulei de măsline extravirgin. Între timp, fierbeti apa usor sărată sau supa în aceeași proporție cu cuscusul (cu excepția celui pe bază de năut și linte și hrișcă, care au nevoie de mai puțin lichid pentru rehidratare).
Apoi se toarnă peste cuscus și se acoperă, lăsându-l să se odihnească câteva minute și amestecandu-l din când în când.
RETETA DE COUS COUS TRADITIONAL CU LEGUME
Un fel de mâncare etnic, colorat și bogat în gust.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
200 g COUS COUS DIN GRAU DUR BIO FIOR DI LOTO
200 ml apa fierbinte
½ lingură AMESTEC BIO GARNULAR PENTRU SUPA
1 dovlecel bio
1 morcov bio
1 ceapa bio
1 cartof bio
250 g NAUT BIO BOABE
1 plic Sofran
30 g Migdale bio
20 g STAFIDE BIO
2-3 linguri ULEI DE MĂSLINE EXTRA VIRGIN BIO
SARE DE MARE
Mod de pregatire:
Curățați, spălați și curățați dovleceii, morcovii și cartofii și tăiați-i în bucăți mari.
Feliați subțire ceapa, apoi și prăjiți-le într-o oală (cu presiune) cu câteva linguri de ulei. Adauga legumele si rumeneste-le cateva minute. Adaugati nautul (înmuiat cu 12 ore înainte) cu jumătate de litru de apă și plicul de șofran.
Închideți capacul și lăsați-l să se gătească timp de 12 minute la foc mic.
Puneți cuscusul într-un castron și condimentați-l cu o lingură de ulei, apoi adăugați supa în proporții egale cu cuscusul. Acoperiți și lăsați-l să se odihnească câteva minute, amestecand din când în când.
Se servește cu legumele fierte, asezonat cu migdale și stafide.
Pofta buna!