Putine alte roade ale naturii au atata forta de-a vindeca si de a binedispune deopotriva, precum coacazele negre. Avand un numar impresionant de minerale si vitamine, printre care vitamina C intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele (datorita antocianilor), rezistand la caldura si oxidare, coacazele negre revitalizeaza rapid organismul si ajuta la reechilibrarea metabolismului. Fiind un tonic general si un vitaminizant, coacazele negre au si un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi, asigurand rezistenta organismului la infectii si ajutand la functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, produc o diureza crescuta, fiind recomandate in afectiuni renale si pentru detoxifierea organismului. In plus, este singurul fruct de padure care contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite. Anticii considerau coacaza neagra un fruct care favorizeaza longevitatea, lucru justificat de altfel, deoarece coacazele intervin in formarea colagenului, incetinesc procesul de imbatranire si tonifica capilarele, ajutand la dezvoltarea sistemului osos si al ligamentelor, participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale si previn uzura celulara. Coacazele negre pot fi consumate ca atare (500 g zilnic) sau sub forma de suc (100-500 g pe zi), de doua sau de trei ori pe zi, dintre care o data dimineata pe nemancate, timp de doua, trei saptamani, cura de coacaze negre fiind indicata pentru un numar mare de afectiuni. Sucul de coacaze negre are efect energizant, sedativ, hipotensiv si diuretic.
Comentarii