Cicoarea, beneficii si proprietati
Cicoarea (Chycorium intybus) este o plantă erbacee din familia Asteraceae.
Omul cunoaște cicoarea și o folosește de milenii, atât în bucătărie, cât și în domeniul medical. Egiptenii erau convinși că ar putea avea efecte benefice asupra organismului.
Frunzele sunt comestibile, excelente în salate sau infuzate pentru prepararea unui ceai de plante. Din rădăcini, în schimb, se obține o pulbere care este un înlocuitor excelent pentru cafea. Aceeași rădăcină este folosită și pentru producerea asa zisei cafea de cicoare: o alternativă la cafeaua clasică, cu un gust hotărât amar, dar fără cofeină.
Această utilizare „alternativă” a cicoarei este cunoscută de câteva secole: prima fabrică de „cafea cu cicoare” s-a născut în 1760 în Germania.
Caracteristicile nutritionale
Cicoarea aparține familiei Asteraceae sau Compositae. Compoziția este destul de simplă, deoarece în cea mai mare parte constă din apă, o bună cantitate de 93,4g la 100g.
Elementele care ne interesează cel mai mult sunt conținutul bun de fibre (3,6 g) și faptul că 100 de grame de produs furnizează doar 23 de calorii. Ceea ce face ca cicoarea sa fie potrivită pentru cei care trebuie să piardă greutate și urmează o dietă săracă în calorii.
În plus, cicoarea este bogată în minerale precum potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, zinc, cupru, fier, seleniu și mangan, precum și varietatea componentei vitaminice care include vitaminele A, C, E, B1, B3, B5, B6, J și K. Aceste elemente dezvăluie deja, cel puțin parțial, câteva dintre motivele pentru care această legumă este cu adevărat utilă organismului.
Beneficiile curative
Rădăcinile de cicoare sunt bogate în inulină, o polizaharidă care nu este digerabilă, dar importantă pentru flora noastră bacteriană. Inulina, de fapt, este un prebiotic: o substanță capabilă să fie folosită ca hrană de către microorganismele care locuiesc în corpul nostru pentru a putea produce substanțe care ne sunt benefice.
Consumul radacinii de cicoare imbunătățește sănătatea digestivă, prin reglarea tranzitului intestinal, combatand astfel constipația. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina acestei plante, sănătatea intestinală are, de asemenea, de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare.
Sursa de vitamine
Există multe vitamine conținute în această plantă și toate contribuie la a ne face mai sănătoși. În special prezenta vitaminei C implică faptul că cicoarea are proprietăți antioxidante, susține sistemul imunitar și contribuie la asimilarea corectă a fierului de către globulele roșii.
Vitamina E, in schimb, are sarcina de a reduce radicalii liberi si de a mentine integritatea celulara, vitamina K este pretioasa pentru conservarea oaselor si este esentiala pentru o coagulare optima a sangelui, in timp ce vitamina B1 este un aliat pretios al creierului nostru.
Avertizari
Utilizarea excesivă a acestui aliment, tocmai din cauza cantității mari de fibre, poate duce la disconfort intestinal, balonare sau flatulență. Consumul acestuia rămâne așadar recomandat ca parte a unei alimentații echilibrate și variate.
Produse din cicoare
Propunerile noastre delicioase, dedicate celor care prefera o alternativă gustoasă la cafea sunt fie preparatele instant, fie cele clasice tip mocha si sunt in mod natural fara cofeina, obtinute doar din ingrediente organice: cicoare prajita, orz prajit si amestecul de orz, cicoare, secara si smochine.
Extractul solubil de cicoare se obține din rădăcinile plantei, care sunt mai întâi curățate, apoi prăjite.
Pentru a pregăti băutura de cicoare acasă, dizolvați doar o linguriță într-o cană de apă clocotită sau lapte. Cafeaua de cicoare instant se prepară similar cafelei instant.
Cicoarea prajita si macinata pentru mocha, in schimb, poate fi preparata prin infuzie sau cu cafetiera clasica, avand grija sa nu umple complet filtrul. Rezultatul este o alternativă excelentă la cafea, în care aroma deplină și nota de caramel echilibrează baza amară.
Este in mod natural fără cofeină, ideala de băut în orice moment al zilei.
Cicoare prăjită solubilă cu ginseng, Baule Volante, care a câștigat in anul 2017 premiul SANA Novelty, se prepara în câteva clipe, doar dizolvați o linguriță (2/3 grame) într-o cană (250 ml) de apă.
Orzul a fost considerat de mult timp un înlocuitor „sărac” al cafelei, pentru a fi consumat atunci când cafeaua nu era disponibilă – de exemplu în timp de război. Spre deosebire de cafea, de fapt, orzul era cultivat aproape peste tot în țara noastră, motiv pentru care era mai ușor de găsit.
În ultimii ani însă, băutura obținută din orz prăjit a fost reevaluată semnificativ: nu doar pentru aroma sa excelentă, ci și pentru că, neconținând cofeină, este potrivită pentru consumul întregii familii.
În gătit este adesea folosit ca ingredient în prăjituri, biscuiți, tiramisu și alte deserturi.
În plus, orzul solubil este practic și rapid: doar se dizolvă două sau trei lingurițe într-o cană și se toarnă apă clocotită sau lapte, adăugând zahăr după gust.
O alta alternativa la clasica bautura de cafea este un preparat solubil pe bază de cereale (orz, orz malț, cicoare, secară și smochine), Toate sunt prăjite pentru a obține extractele, folosind doar procedee fizice. Varietatea ingredientelor din această băutură îi conferă o aromă excelentă, extraordinar de aromată: vârful amar dat de cicoare și secară este un contrapunct plăcut cu gustul moale si placut al orzului și dulceața naturală a smochinelor uscate.