Curiozitate: Știați că o băutură de orz a fost consumată de Hipocrate, părintele medicinei moderne, pentru a rămâne concentrat în timpul orelor lungi de studiu?
Originea Orzului
Originea acestui produs datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Intr-o situație atât de dificilă, prețul cafelei clasice se ridicase vertiginos, devenind practic inaccesibil. Acest lucru s-a datorat embargoului în urma războiului din Etiopia și prin urmare, s-a decis să se creeze un înlocuitor care să fie ușor de produs și mai ieftin.
Orzul, ca plantă, are o origine controversată. Unii îl atribuie regiunii Tibet, în timp ce alții îl identifică în Est, mai exact în zona cuprinsă în Israelul actual, Iordania, Siria și în partea de sud a Anatoliei. Este aproape sigur că este cea mai veche formă de plantă pe care omul primitiv a început să o cultive acum aproximativ 10.000 de ani. Grecii și romanii se hrăneau în principal cu orz (pâine și supe) și în secolul I Pliniu cel Bătrân putea spune că în orașele grecești gladiatori se hrăneau cu orz.
Ulterior, această cereală cu o valoare nutritivă ridicată și-a pierdut rolul alimentar din cauza apariției grâului, mai potrivit pentru fabricarea pâinii (gratie conținutului mai mare de gluten) și mai digerabil.
Cafeaua din orz este o alternativă ușoară și sănătoasă la cafeaua tradițională datorită absenței totale a cofeinei și a diferitelor beneficii care sunt legate de cereale.
Printre proprietatile sale se numara concentratia mare de amidon ce contine zaharuri usor de asimilat care dau energie. Să nu uităm că absența cofeinei și a colesterolului fac din orz o băutură potrivită pentru toată lumea, de la cei care au probleme cu tensiunea arterială până la cei care au afecțiuni metabolice și chiar copii! Este o băutură răcoritoare și ușoară, grozavă atât caldă, cât și rece.
Orzul este o cereală străveche care nu a fost niciodată modificată în timp. Prăjirea este la temperatură scăzută și uscare lentă pentru a nu-i modifica proprietățile nutritive.
Ce este cafeaua de orz și cum se prepară
Acest tip de bautura se obtine prin infuzia de orz prajit si macinat. În ciuda numelui, de fapt, nu are nicio legătură cu cafeaua (care, să ne amintim, este sămânța unei plante, cafeaua, din familia rubiaceae) și prin urmare, nu conține nici cea mai mică urmă de cofeină.
Dincolo de natura sa total diferită, există unele asemănări care pot uni cele două produse în cauză: de exemplu, ambele pot fi preparate folosind cafetiera clasică (moka) sau espressoarele, dar și cu metoda turcească, adică aducerea apei la se fierbe intr-un recipient sau brik, cu forma alungita pentru a nu dispersa prea mult aroma si adaugand apoi orzul macinat fin. Odată atinsă temperatura potrivită, este gata de consumat (evitând pe bună dreptate reziduurile de decantare, folosind o strecurătoare simplă cu ochiuri înguste).
Pentru a prepara cafeaua de orz cu moka, pur și simplu urmați procedura pe care o utilizați de obicei: important este să vă amintiți să folosiți o cantitate mai mică de orz, deoarece creează o presiune mai mare în cafetieră.
La final, cafeaua de orz poate fi infuzata in apa adusa in prealabil la fiert pentru cateva minute. În acest caz va fi apoi necesară filtrarea cafelei obținute care va avea totuși o culoare mai deschisă și o aromă mai deschisă decât de obicei.
Cu toate acestea în multe cazuri, cafeaua de orz poate fi consumată acasă folosind extracte de pulbere solubile dizolvate în apă fierbinte sau măcinate prin metoda „turcă” specificată mai sus.
Cafeaua organică de orz prăjită este un produs din orz cultivat în Italia, de înaltă calitate, prăjit tradițional. O băutură prețioasă revigorantă și digestivă, potrivită pentru toate vârstele, nu are stimulent, excelentă la micul dejun fiind o băutură care are o valoare energetică bună, fără grăsimi.
Proprietățile cafelei din orz
Dacă absența cofeinei deja menționată este una dintre proprietățile cafelei din orz care i-au făcut succesul comercial, nu trebuie uitate numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le presupune consumul regulat al acestei băuturi.
De altfel, se stie ca administrarea regulata a orzului prajit in diverse procedee, sub forma de decoct, daca este preparata in maniera cafelei normale sau pur si simplu prin dizolvarea pulberii solubile in apa fierbinte, favorizeaza controlul glicemiei. Prin urmare, nu are contraindicatii pentru cei care suferă de diabet. În plus, absența colesterolului face din orz cea mai potrivită băutură pentru persoanele care suferă de probleme alimentare sau probleme legate de metabolism.
Pe langa proprietatile antiinflamatorii si antiseptice care caracterizeaza cerealele in cauza, beneficiile digestive si efectul antioxidant nu trebuie subestimat. Trebuie amintit că orzul are un efect benefic în ceea ce privește regularizarea funcțiilor intestinale, rezultând o armă câștigătoare pentru cei care luptă zilnic împotriva constipației.
Prezenta fierului in cereala in cauza o face bautura ideala pentru anemici, ca sa nu mai vorbim de aportul de saruri minerale.
Pentru a nu anula efectele benefice ale produsului, trebuie acordată o mare atenție îndulcirii. Trebuie evitat pe cât posibil zahărul procesat, precum și îndulcitorii artificiali precum aspartamul: dacă este posibil, se recomandă utilizarea mierii, a laptelui vegetal sau a zahărului brun.
Cafeaua din orz are un postgust de malț intens, plăcut amar, o alternativă mult mai sănătoasă la cafea.
Contraindicatii
Contine gluten si de aceea este impropriu celiacilor. Cei care sunt alergici sau chiar intoleranti trebuie sa evite consumul acestui produs.
Cum se obține cafeaua de orz
Pentru a prepara cafeaua din orz acasă, sau chiar în companiile producătoare, aceasta trece prin două faze, prăjire și măcinare.
Prăjirea
Procedeul care duce de la cereale la cunoscuta băutură trece inexorabil prin prăjire. Acest proces special poate fi realizat în trei moduri diferite.
- in cuptorul adus la 170-180 de grade
- cu utilizarea unui prăjitor de cafea casnic sau profesional
- folosind o tigaie obișnuită, „gătind” efectiv boabele de orz la foc mic într-o manieră uniformă
Boabele de orz după prăjire
În toate cele trei practici, orzul nu trebuie să ardă, ci să capete o culoare de chihlimbar, uniformă Pentru a obține aceasta, se obișnuiește să se scuture ușor boabele astfel încât întreaga suprafață să intre în contact cu sursa de căldură.
Măcinare
Odată prăjită, boabele sunt trecute prin râșnița de cafea pentru a obține o pulbere fină, care este apoi folosită ca produs solubil sau, eventual, pentru realizarea de capsule sau alte sisteme similare care să permită consumul de către aparatele de cafea.
În concluzie
Având în vedere numeroasele beneficii pentru sănătate, cafeaua de orz este propusă ca un produs care este mai mult decât un simplu înlocuitor al cafelei clasice.
Variantele de cafea de orz pe care vi le propunem sunt:
Băutura bio din orz prajit, macinat (Cafea din orz) Iris Bio, 500g
2. Băutură solubila din orz bio (Cafea din orz) Baule Volante 120g
3. Mix instant din cereale bio, cicoare si smochine, fara zahar, fara cofeina, Baule Volante 100g