Musetelul, numit in unele locuri romanita, matricea sau moruna, este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Creste pretutindeni si infloreste incepand cu lunile aprilie – mai, pana in august. Florile de musetel contin ulei volatil care au proprietati antispasmodice, anestetice, dezinfectante si antiinflamatorii. Datorita acestor insusiri, infuzia de musetel calmeaza spasmele muschilor stomacului provocate de gastritele si colitele insotite de colici. Azulenul din uleiul de musetel prezinta un efect favorabil in unele stari alergice si asupra astmului bronsic al copiilor. Precum multe ceaiuri si plante, musetelul trebuie consumat fara a adauga lapte, dar acest lucru nu exclude adaugarea de miere, lamaie, tei, scortisoara, etc. Amestecul de musetel cu menta administrat timp de 2 saptamani ajuta la eliminarea substantelor care produc spasme musculare si inflamatii. Ceaiul de musetel cu anason sau fenicul este recomandat copiiilor pentru calmarea colicilor si eliminarea gazelor iar in cazul racelilor sau a gripei, ceaiul de musetel provoaca transpiratie, ceea ce face sa scada febra. Datorita proprietatilor antiseptice (calmeaza durerile si reduce inflamatiile), musetelul se foloseste extern sub forma de cataplasme, gargara si bai in diferite afectiuni(rani purulente, pustule, arsuri, hemoroizi, dureri de gat, diferite ulceratii ale pielii, leucoreea, abcese dentare, conjunctivita etc). Insusirile musetelului nu se opresc aici, parul capatand un aspect matasos si o radacina mai puternica, daca este spalat cu infuzie de musetel. De asemenea, musetelul calmeaza tenurile inrosite si iritate. Musetelul s-a dovedit a fi benefic in alinarea durerilor de cap si este o planta relaxanta naturala foarte cunoscuta pentru cei care sufera de insomnie.
Comentarii