Originara din regiunile mediteraneeane, anghinarea este unanim recunoscuta pentru proprietatile sale curative. Actiunea terapeutica se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Anghinarea contribuie la imbunatatirea digestiei. Din acest motiv, nutritionistii o recomanda in prevenirea tulburarilor gastro-intestinale. De asemenea, este bine sa mancam anghinare pentru detoxifierea ficatului, pentru prevenirea afectiunilor bilei si rinichilor sau pentru normalizarea nivelului zaharului in sange. In tarile din zona Marii Mediterane, anghinarea macerata in ulei de masline este folosita pentru tratarea afectiunilor hepatice si biliare si pentru calmarea durerilor din colicile biliare. S-a demonstrat ca anghinarea are actiune coleretica (stimuleaza secretia biliara) si colagoga (stimuleaza evacuarea bilei in intestin). Anghinarea este si un bun diuretic, favorizeaza eliminarea ureei si a acidului uric, fiind indicata persoanelor care sufera de guta. Anghinarea are o valoare energetica redusa: 24-30 calorii/100 g, dar este o sursa buna de fier, calciu, vitaminele C si E. Anghinarea poate fi pregatita sub forma de salata, supa sau garnitura pentru diferite mancaruri, cea mai buna fiind anghinarea cruda. Atunci cand este adaugata in mancaruri, aceasta pierde o parte din vitamine si minerale. Anghinarea este recunoscuta pentru efectele sale hepatoprotectoare, de aceea le este recomandata cu precadere persoanelor cu afectiuni hepatice. Sub forma de ceai, anghinarea are proprietati decongestionante, detoxifiante si depurative.
Comentarii